2021-02-11 07:27:02• hírek • Bede Emőke / NÉBIH

A Szatmár megyében kimutatott veszettségre figyelmeztetnek a magyar hatóságok

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A magyarországi Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerdán hivatalos közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy Szatmár megyében az utóbbi időben több alkalommal is diagnosztizáltak veszettséget a hatóságok. Mint írják, a helyzet különösképp aggályos, mert a fertőzött vadak nagy távolságokat is megtehetnek, így egészen messze, akár Magyarországra is behurcolhatják a betegséget.

November közepén a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság Egri területén egy kutyában mutatta ki a fertőzést, mely már csak azért számított rendkívüli esetnek, mert megyénkben 2019 februárja óta nem regisztráltak veszettséget az illetékes hatóságok. Nem sokkal később, december 23-án újabb esetről értesítette híroldalunkat a DSVSA: ez alkalommal egy egri gazdaságban nevelt szarvasmarhában mutatta ki a bukaresti labor a betegségért felelős kórokozót. Az utolsó jelentés 2021. február 1-jén érkezett a térségből: ezúttal egy újabb vadon élő róka kapcsán igazolták a veszettség vírusának jelenlétét.


„Habár Romániában a rókaimmunizációs programnak és a kutyák kötelező védőoltásának köszönhetően a veszettség egyre inkább visszaszorul, a fenti példák a fertőzés szórványos jelenlétét támasztják alá” – írja az újabb eset kapcsán a NÉBIH, mely már csak azért is aggasztónak tartja a Szatmár megyei helyzetet, mert a vadállatok nagy távolságok megtételére képesek. Igaz ez különösen most, amikor a februári párzási időszak egyébként is az állatok fokozott mozgásával, gyakoribb harcokkal jár, megnövelve a veszettség terjedésének kockázatát. 


A magyarországi hatóság közleménye végén a háziállatok veszettség elleni beoltásának fontosságát hangsúlyozza, ám tanácsukat nem csak a határ túloldalán, hanem itt, Szatmár megyében is érdemes megszívlelni. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: